Kasteel Hernen

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen bij het dorp Hernen

Kasteel Hernen is een van de Gelderse kastelen in beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het kasteel en het landgoed eromheen kent een lange geschiedenis. De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert namelijk al uit 1247. Een eeuw later kwam het kasteel (toen: ‘de heerlijckheidt’) in bezit van de familie Van Driel en van 1406 tot 1646 van de familie Van Wijhe. In het verre verleden heeft het kasteel dus diverse bezitters gekend.

kasteel hernen

Bezit na 1646

Ook na 1646 is Kasteel Hernen nog in bezit geweest van verschillende families uit Zuid-Nederland. De laatste eigenaar (vanaf 1883) was mevrouw A.M. Metelerkamp van Bronckhorst den Tex. Haar dochter schonk het kasteel, inclusief omringende tuin (samen ook al deel van de Middeleeuwse ‘heerlijckheidt’) in 1940 aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen (nu: Geldersch Landschap & Kasteelen).

Restauratie kasteel

Midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1942, werd begonnen met een grondige restauratie van het kasteel. Deze restauratie zou tot 1957 duren. Vanaf eind jaren vijftig was het kasteel dus weer volledig ‘bij de tijd’! Vanaf eind jaren vijftig werd ook het Hernense Bos eigendom van de voorloper van Geldersch Landschap & Kasteelen, net als het terrein achter het kasteel.

Floris tv-serie – Rutger Hauer

Het kasteel is tussen 1942-1957 grondig gerestaureerd. In de tijd daarna werden ook het Hernense Bos en het terrein achter het kasteel, eigendom van de stichting. Eind jaren zestig verwierf Kasteel Hernen grote bekendheid in Nederland. Het deed namelijk dienst als filmlocatie voor de zeer populaire tv-serie Floris. De hoofdpersoon, Floris, werd gespeeld door Rutger Hauer.