Vooral voor de lokale geschiedenis is het voormalige café Vogelaar - als laatste overgebleven dijkcafé in Druten - een interessant object. Hier woonde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw “Truud Boeremoes” (boerenkool). Ze heette natuurlijk anders, maar dat weet hoegenaamd niemand meer. Truud liet de klanten zelf de flesjes bier openen en opschrijven: in feite was het een zelfbedieningscafé. Tot op hoge leeftijd dreef zij deze gelegenheid.

Het voormalige dijkcafé. © Hans Barten
Het café is nu woonhuis. © Hans Barten

Hoekschoorstenen

Het dijkhuis bestaat uit een begane grond met verdieping en is voorzien van een schilddak met eigenaardige hoekschoorstenen. Dergelijke schoorstenen zien we ook op de Hogestraat 16; alleen is hier nog een kap toegevoegd. De gevels van het monument worden rondom afgesloten met een stucwerk plint. De rechtafgesloten vensters met hanenkammen op de begane grond hadden vroeger zesruits schuiframen en luiken. Nu zijn het vierruits ramen met glas-in-lood erboven.

Luiken

 

De luiken (vensters in de “streektaol”) zijn ook weg. Op de verdieping zijn de vierruits schuiframen gebleven. De ingang aan de dijkzijde is voorzien van een omlijsting met platstukken hoofdgestel. Aan de linkerzijde van het dijkhuis bevindt zich terugliggend een gepleisterde aanbouw met schilddak. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen.

Het dijkhuis wordt ook nu bewoond door een horecaondernemer, maar het vak zelf wordt elders uitgeoefend. Het monument is niet te bezoeken.