Sluiscomplex Weurt

Sluiscomplex Weurt

Sluis in het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen

Het sluiscomplex Weurt ligt tussen het dorp Weurt en het haven- en industriegebied van Nijmegen. Het ligt bij de monding van de Waal.De sluis bij Weurt werd gebouwd tussen 1923 en 1928. Dit is de oude sluis, de Oost-sluis die voorzien is van roldeuren. De West-sluis is de nieuwe sluis die werd aangelegd in 1973. Deze sluis heeft hefdeuren.

Schutsluis

Het sluiscomplex is een goed voorbeeld van een schutsluis. Dit is een sluis waarbij schepen van het ene naar het andere waterpeil kunnen worden overgebracht. Een schip vaart de sluis binnen. De deuren gaan dicht. Het waterpeil wordt aangepast (afhankelijk van de richting waarop het schip vaart). Dit noemen ze dat het schip wordt afgeschut (omlaaggebracht) of opgeschut (omhooggebracht). De ruimte tussen de sluisdeuren heet de schutkolk of sluiskolk.

Maas-Waalkanaal

Het Maas-Waalkanaal verbindt de Maas vanaf Heumen met de Waal bij Nijmegen. Het Maas-Waalkanaal werd aangelegd tussen 1920 en 1927. De aanleg van het kanaal betekende veel voor de dorpen in de omgeving. Zo werden de dorpen Hatert en Neerbosch door het kanaal in tweeën gesplitst. De dorpen Weurt, Heumen en Malden werden afgesneden van omliggende gebieden. In 1927 werd het kanaal geopend door Koningin Wilhelmina. Vóór de opening van het Maas-Waalkanaal moesten schepen wel 100 kilometer varen om van Zuid-Nederland richting de Rijn (en de Duitse afzetmarkt) te komen. Het Maas-Waalkanaal is 13,5 kilometer lang.

sluiscomplex Weurt

Rijksmonument

Het kanaal hoorde vanaf het begin tot een van de drukst bevaren kanalen van het land. In de jaren zestig is besloten het kanaal te verbreden en bij Weurt een nieuwe sluis aan te leggen om zo het drukke scheepvaartverkeer aan te kunnen. De nieuwe sluis ligt naast de oude sluis en werd aangelegd in 1973. Deze sluis is wel 16 meter breed en 236 meter lang. De oude sluis is nu een rijksmonument.