Over het verhaal

Over het verhaal

Het Verhaal tussen Maas en Waal

vertelt hoe bewoners eeuwenlang leven tussen de twee rivieren. Het water sijpelt, stroomt of klotst door alle verhalen, waarin landschap, economie en macht aan bod komen. Duik in dit Verhaal, ga af en toe kopje onder. En kom boven met een frisse blik op de kolkende geschiedenis van dit land en zijn bewoners.

U vindt op deze website:

  1. Het Verhaal tussen Maas en Waal: vensters
  2. Personen van belang: biografieën
  3. Extra’s:  verhalen


1 Vensters

Het Verhaal tussen Maas en Waal is een canon. Deze bestaat uit hoofdstukken, vensters genoemd. Het is een samenhangend verhaal: links in de vensters geven aan hoe de vensters met elkaar verweven zijn. Het verhaal volgt drie lijnen – landschap, economie en macht – vanaf de geologische geschiedenis van het gebied tot nu met een kijkje in de toekomst.

Het allereerste venster De Slinger van Maas en Waal beschrijft beknopt de hele geschiedenis. Opgang en voorspoed tot ongeveer 1600. Daarna volgt een periode van neergang en armoede. Pas eind negentiende eeuw – en vooral in de twintigste eeuw – krabbelt het gebied weer op en komt tot bloei.

2 Biografieën

Maak kennis met belangrijke en bijzondere mensen uit het Land tussen Maas en Waal.  Bij de vensters staan hun biografieën.

3 Verhalen

Over de geschiedenis van het Land tussen Maas en Waal zijn veel verhalen te vertellen. Losstaande verhalen die kleurrijke gebeurtenissen belichten. Deze verhalen zijn al te vinden op diverse historische websites, hier worden ze gebundeld. De verhalen zijn ook te vinden door van dorp naar dorp te navigeren op de kaart binnen deze website.

Mist u een verhaal?

Deze grabbelton vol verhalen is niet af. Wie een mooi verhaal wil vertellen, mag dat doen. Zo’n verhaal wordt door de organisatie Erfgoed Gelderland beoordeeld en als het voldoet aan de criteria – feitelijk juist, vlot geschreven, voorzien van illustraties – dan nemen we het op binnen deze website.