Voor de geallieerde opmars zijn bruggen van het grootste belang. De Molenhook-bridge, zoals de Amerikanen de oude brug bij de sluis van Heumen noemen, moet op 17 september 1944 hoe dan ook onbeschadigd worden ingenomen.

Soldaten in Heumen
Liberation Route Europe logo

De Duitse troepen verzetten zich hardnekkig en er vallen doden en gewonden. Toch wordt brug nummer 7 in het Amerikaanse aanvalsplan, volledig intact ingenomen. Tijdens een oorlog kunnen kleine dorpen plotseling van groot belang worden. Soms gaat het om een belangrijke heuvel, maar bij Heumen ging het om een brug. Toen in 1927 het Maas-Waalkanaal geopend werd zijn er voor weg- en railverkeer verschillende bruggen over het kanaal gebouwd. Eén ervan was de hefbrug over de sluis bij Heumen.

De inname

In de meidagen van 1940 probeerden de Duitsers de brug in te nemen met behulp van commando's en in de bezettingstijd werd de brug versterkt en op verdediging ingericht. Toen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten bij Overasselt en Groesbeek landden, konden zij de brug van twee kanten aanvallen. De Duitse verdedigers wisten stand te houden tot de avond van 17 september, maar konden de brug niet vernielen. Omdat andere bruggen over het Maas -Waalkanaal vernield of beschadigd waren werd deze brug de enige brug waarover heen het zware Britse materiaal (tanks, vrachtwagens, etc.) Nijmegen kon bereiken.

Alle teksten en audiofragmenten zijn geproduceerd door de Liberation Route Europe.

In samenwerking met: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'.