Ammerzoden kent een bijzondere en sfeervolle Kerstnacht-traditie. Een drietal groepjes muzikanten van Fanfare St. Caecilia speelt op bijna alle straathoeken kerstmuziek. Deze mooie traditie is in 1917 ontstaan uit een initiatief van Ammerooier Driekske van Wordragen. Hij stond in het dorp bekend als 'Driekske van de politiek' omdat hij jarenlang gemeenteraadsvergaderingen bijwoonde en beschreef voor de krant. Als jongeman dient Driekske in het leger tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog.

Driekske van Wordragen schrijft in dagboek
Driekske Saxofoon
Kerstnachtmuziek anno nu

In zijn dagboek schrijft hij over het ontstaan van de Kerstnachtmuziek:

Dagboek Driekske

"De Eerste Wereldoorlog brandde los op 1 augustus 1914, toen ook zeker 150 jongens en mannen uit onze gemeente Ammerzoden onder de wapens werden geroepen voor de Algemene mobilisatie van het Nederlandse leger. Daar ik een jaar te voren bij het regiment jagers had gediend als muzikant, werd ik nu ingelijfd bij het leger en ingekwartierd in het Westland in ’s-Gravenzande, een plaats u wel bekend om zijn tuinders en glazen kassen. Onze compagnie was aangewezen de Noordzeekust te bewaken tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo stond ik dan op in de kerstnacht van 1914 omstreeks 2.00 uur. Het bombardement werd steeds heviger. Wij zagen de enorme vuurstralen van het zware scheepsgeschut. Terwijl ook de klokken uit de omliggende dorpen begonnen te luiden en de waakhonden te blaffen, drong het tot ons door dat het Kerstnacht was en de klokken de mensen ter nachtmis opriepen. 

Het idee voor de kerstnachtmuziek

Ons besluit was spoedig genomen. Wij waren beiden katholiek en dus besloten wij om direct na de aflossing om om 03.00 uur in plaats van te gaan rusten, naar de nachtmis te gaan in Monster. Onderweg passeerden wij grote groepen Belgische vluchtelingen waaronder vele kinderen, allen afkomstig uit de omgeving van Antwerpen. Sommigen hadden vogelkooitjes en konijntjes bij zich. Eenmaal in de kerk rijpte bij mij de belofte, dat ik heel mijn leven tijdens de kerstnacht muziek zou maken als ons land voor de oorlog gespaard zou blijven. En zo is het geschied.

Ik begon met Joh. van Berkel in 1917 toen de oorlog nog een jaar voortduurde. Later waren we veelal met 4 personen, o.a. Joh. de Looijer, Cor en Joh. Fraaye, Mart. van Berkel en Beb en Martin Kivit. De eerste jaren gingen wij te voet, later per fiets en thans gaat men per auto(bus). Ikzelf heb hieraan meer dan 40 maal meegewerkt. Deze nachtmuziek tijdens de kerstnacht mag een unicum genoemd worden in ons land, die voor ons in Ammerzoden tot traditie is geworden en waar velen buiten onze gemeente nog graag naar komen luisteren."

Kerstnachtmuziek anno nu

Tegenwoordig trekken de muzikanten van 01.00 tot 07.00 uur in 3 groepen van 6 muzikanten door de straten van Ammerzoden, Well en Wordragen. Dat deze traditie heel erg wordt gewaardeerd blijkt wel uit het warme welkom dat veel inwoners bieden: glühwein, jägermeister, koffie, soep, worstenbroodjes en kerststol. De muzikanten worden echt in de watten gelegd. De deelnemers spelen veel kerstliederen en dat wordt nooit een sleur zo zegt één van hen: "Ik heb geloof ik wel 64 keer Stille Nacht gespeeld, maar het gaat nooit vervelen". De Ammerooiers zullen hun muzikanten en traditie nog lang koesteren, want zeg nou zelf: zou u dat ook niet bij u in de straat willen horen en dan zeggen: nu is het echt Kerstmis ?!

 

Wim Durksz