De vrijstaande Villa Weltevreden is in 1881 gebouwd voor notaris Charles Auguste Amedee van de Garde, op de plaats van het huis De Kolk. Kolk betekent in het ‘Maas en Waals’: waterdiepte, gat na dijkdoorbraak. Het huis ligt erg laag, waarschijnlijk in een gedempte kolk.

Villa Weltevreden, gebouwd in een kolk.
Inrijhek met tuin. © Hans Barten

Schilddak

Villa Weltevreden heeft een begane grond met verdieping en schilddak met hoekschoorstenen. Haar muren zijn gepleisterd en het schilddak is gedekt met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. De gevels worden rondom afgesloten door een geprofileerde gootlijst met stucwerk fries. De symmetrische voorgevel heeft vijf vensterassen.

Hekwerk

De ingang heeft een paneeldeur met gietijzeren roosters. Boven de ingang is een balkon met balustrade en een fraai smeedijzeren hekwerk. De balkondeuren zijn gevat in een geprofileerde omlijsting met rondboog, waarvan de boogtrommel is opgevuld met een figurale voorstelling.

Tuindeuren

Links van de ingang zijn twee dubbele tuindeuren met bovenlicht. Rechts van de ingang is een uitgebouwde erker met vensters die zijn voorzien van stolpramen. Aan de straat is een karakteristiek smeedijzeren inrijhek geplaatst dat toegang geeft tot een statige tuin.

Het huis is particulier bezit en is slechts te bezichtigen vanaf de Heersweg.