Net als de aangrenzende Ewalden kerk is de pastorie ook van de hand van Pierre Cuypers. De pastorie bevindt zich aan de zuidzijde van de kerk, op de plaats waar vroeger de middeleeuwse kerk en later de waterstaatskerk met middeleeuwse toren stond. Later zijn kerk en pastorie met elkaar verbonden met een tussengang.

De Rooms-Katholieke pastorie. © Hans Barten
De voorgevel van de pastorie. © Hans Barten

Opbouw dak

De pastorie is nog steeds als zodanig in gebruik. Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, is gedeeltelijk onderkelderd en heeft twee ongelijke bouwlagen en een zolder. Het dak is gedekt met leien. Op de nok van het dak staan twee bakstenen schoorstenen. Op de noordelijke helft is een dakkapel aanwezig. Aan de linker noordoostzijde is een anderhalf laags aanbouw met zolder. Het zadeldak van deze aanbouw is ook met lei gedekt en voorzien van fraai versierde windveren.

Interieur

De ingang van de pastorie bevindt zich aan de korte zijde van de voorgevel. Het pand bezit nog originele interieurelementen. Voorbeelden zijn een tegelvloer met zwart marmeren plint, bewerkte trappalen met balustrade, paneeldeuren en zwart marmeren schouwpartijen in de vergaderkamer. Het monument heeft - als bouwproject van de landelijk bekende architect Cuypers - een hoge architectonische waarde. De pastorie is niet te bezichtigen.