De korenmolen Tot Voordeel en Genoegen in Alphen aan de Maas kwam in 1963 in het nieuws, omdat hij in zijn geheel 25 meter werd verplaatst. Dit was nodig omdat het verkeer op de dijk was toegenomen. Door het draaien van de wieken kwam daarbij de veiligheid in gevaar.

De verplaatsing van de molen in 1963
©Ben van Dijk, Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas  CC-BY-NC
bron: www.mijngelderland.nl
Binnen in de molen geven inscripties in het hout nog de naam de een van de eerste molenaars: Derk van Dan.
Krantenbericht met de molen op de achtergrond

De standerdmolen is in 1798 gebouwd. De letters HS bij het jaartal op de baard van de molen verwijzen waarschijnlijk naar Sengers, bekende molenbouwers in deze buurt. Binnen in de molen geven inscripties in het hout nog de naam de een van de eerste molenaars: Derk van Dan. De molen is na de verplaatsing gerestaureerd en daarna nog eens in 1980.

Drie keer malen

De standerdmolen is een van de oudste molentypes in Nederland. Het molenhuis wordt gedragen door de standerd en kan in zijn geheel op de wind worden gedraaid. Deze molen heeft als unicum drie maalstoelen. Het meel kan met drie stenen worden fijngemalen.

Eigenaren

De familie Van Dreumel is drie generaties lang (1868-1977) in het bezit geweest van deze molen. In 1977 heeft de gemeente de molen aangekocht. De heren Marcel Broeders (leerling vrijwillig molenaar) en Petro van Doorne (instructeur/vrijwillig molenaar) zijn nu molenaar op deze molen. Als de molen draait is deze te bezoeken en op afspraak.

Molen Tot Voordeel en Genoegen, verplaatst en gerestaureerd