"De Vloer" is in 1997 ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Deest ontworpen door kunstenaar Hans van Lunteren. Over zijn werk zegt hij: "het is een plattegrond van een onzichtbaar gebouw van toekomst en verleden die je kunt betreden."

De Vloer van Hans van Lunteren. Fotografie Hans Barten
De Vloer. Fotografie Hans Barten

Via twee treden op elke hoek van het kunstwerk betreed je een vierkante hardstenen vloer van 5,5 meter breed en een halve meter hoog. In het midden is een gietijzeren kubus van 40 bij 40 bij 40 cm te zien. De vloer is voorzien van een inlating, waar in gietijzeren platen jaartallen zijn uitgestanst die een rol van betekenis spelen in de geschiedenis van Deest. Via de cijferopeningen kan regenwater de grond in lopen.

Bij het kunstwerk hoort het boekwerk "De Vloer". Het is in beperkte oplage uitgegeven en samengesteld door Johan van Os en Hans van Lunteren. Het bevat een inleiding van de kunstenaar, een formele beschrijving van het kunstwerk en een beknopte geschiedenisbeschrijving van het dorp Deest door Johan van Os. Het kunstwerk bevindt zich tussen de populieren (peppels) aan de Grotestraat in de armholte van de Waalbandijk en de Grotestraat. Vlakbij ligt een wiel of waoi, een door een dijkdoorbraak gevormd meertje.