Dit monument is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgeplaatst voorhuis (T­huis). De voormalige keuterboerderij ligt vrij van de voormalige dijk. Tot halverwege de vorige eeuw kon men alleen te voet over een smal paadje op deze dijk komen. Het pand ligt met de achterzijde vlak aan de zogeheten diepe waai – ontstaan bij de dijkdoorbraak op 29 februari 1784. Achter het huis tegen de voet van de dijk ligt de verbouwde voormalige vee­ en varkensschuur.

De dijkboerderij van Jan Kuiper. © Hans Barten
De voormalige woning van wethouder Jan Kuiper. © Hans Barten

Het voorhuis

Het voorhuis van dit monument is voorzien van een rietgedekt schilddak en bestaat uit een begane grond met een zolderverdieping. Het uiterlijk van het rieten dak is aan het eind van de vorige eeuw aan de voorzijde aangepast aan de eisen van modern wooncomfort, waardoor het oorspronkelijke verloren is gegaan. Links van de voordeur bevindt zich een opkamer boven een kelder. Het venster van deze opkamer is hoger dan de twee vensters rechts van de voordeur. De drie vensters zijn voorzien van zesruits schuiframen en luiken. Het achterhuis heeft een rietgedekt zadeldak. De achtergevel is grotendeels vernieuwd. 

Dr. Alphons Ariëns

In de boerderij woonde in de vorige eeuw de Afferdense arbeidersvoorman, gemeenteraadslid en wethouder van Druten Jan Kuipers. Hij was in 1948 de medeoprichter van de woningstichting dr. Alphons Ariëns. De eerste acht woningen van deze stichting werden in 1955 gebouwd in de toen naar hem genoemde Wethouder Kuipersstraat. Kuipers overleed in 1981, 90 jaar oud. De woningstichting heeft nu een bestand van vele duizenden woningen. Het pand is niet toegankelijk voor publiek.