Herberg-boerderij De Clef, nu verscholen in het groen
Voordeur Herberg-boerderij De Clef te Ewijk/Beuningen

Herberg-boerderij De Clef uit de zeventiende eeuw ligt nu verscholen in het groen. Omdat de boerderij wat hoger ligt op de oude oeverwal van de Waal kan de naam afkomstig zijn uit het Latijn: clivius-hoogte.

Eens was het daar een drukte van belang. Boeren uit het Land van Maas en Waal deden eeuwenlang de herberg aan op weg naar de Nijmeegse markt. De paarden kregen er water en hooi. Zelf namen ze een afzakkertje. In de negentiende eeuw kwam de stoomtram van Nijmegen naar Wamel er niet alleen langs maar stopte daar. Mensen aten en dronken er wat op weg naar de markt of naar huis. Het beroemde Ewijkse genootschap 'Ons Lieve Vrouwe en Synte Peeters Gilt tot Eewick' hield daar haar jaarlijkse bijeenkomsten en verteerde dan een gedeelte van de opbrengst van de pacht op de in hun bezit zijnde weidegronden.

Hallenhuisboerderij

De Clef is een hallenhuisboerderij uit de zeventiende eeuw. Het witgepleisterde voorhuis met rieten schilddak staat dwars op het stalgedeelte. Het is het oudste gedeelte van de boerderij met een opkamer en een kelder. Het heeft 30-ruits schuiframen en luiken. Het stalgedeelte is in de negentiende eeuw vergroot. Op de draagbalk of latei boven de deeldeur staat het jaartal 1815.

Tuin

Jaarlijks kan men nu in juni in het kader van het Open-Tuinen weekend van de organisatie Groei en Bloei de prachtige tuinen om de boerderij bezichtigen. Het bestaat uit drie tuinen. Aan de zuidzijde gedeeltelijk ommuurd een cottageachtige tuin in pasteltinten. Aan de voorkant een meer formele tuin met Engelse border. De tinten zijn geel en blauw. Ertussen een kleine boomgaard met oude fruitrassen en achter de boerderij een moestuin.

Herberg De Clef, de stoomtram stopte er