Op het Hoog, vanaf de middeleeuwen onbetwist dorpshart met kerk, kerkhof, school en dorpslinde, staat sinds 1914 dit markante herenhuis. Het vrijstaande pand telt twee verdiepingen met een zolderverdieping. Het is voorzien van een zadeldak met wolfseinden vanaf halverwege de tweede verdieping. Opvallend is de destijds gekozen pannensoort: gegolfde Friese dakpannen.

Herenhuis aan de Hoogstraat. Fotografie Hans Barten
Herenhuis. Fotografie Hans Barten

Voorgevel

De gevel aan de zijde van het Hoog moet als linkerzijgevel worden beschouwd. De voorgevel ligt aan de Hoogstraat, in de tijd van de bouw niet meer dan een kerkpaadje. Het is een symmetrische voorgevel, met de voordeur onder een luifel en aan de rechterkant een uitbouw met rechte topgevel.

Dorpshart

De eerste bewoner van deze in opdracht van de gemeente Druten gebouwde onderwijzerswoning was Karel Wehberg. Hij was van 1898 tot 1924 het hoofd van de toenmalige aan het Hoog gelegen Openbare school. In 1924 verdween het openbaar onderwijs uit Afferden en verloor het Hoog na meer dan 500 jaar definitief de dominante functie als dorpshart. De katholieke kerk en katholieke school met hoofdenwoning werden het nieuwe centrum aan de Koningstraat.

Politiewoning

Zowel het oude uit 1857 daterend schoolgebouw als de onderwijzerswoning op het Hoog kregen een nieuwe functie. De woning werd door de gemeente verhuurd aan de dorpsveldwachter. Hierdoor staat het pand bij velen nog steeds bekend als politiewoning, hoewel het intussen particulier eigendom is.

De woning is niet toegankelijk voor publiek.