Het voormalige dijkmagazijn staat in het buitengebied van het dorp Beuningen en is gebouwd rond 1900. De Gemeente Beuningen kent nog drie andere dijkmagazijnen aan de Waal bij Winssen, Ewijk en Weurt. Ze waren bedoeld voor de opslag van materiaal en materieel voor het uitvoeren van het onderhoud aan de dijk.

Dijkmagazijn, Beuningen
Het Dijkmagazijn, Beuningen

De dijkmagazijnen stonden onder beheer van hoogheemraadschappen of polderlichamen.

Bouw

Dit dijkmagazijn heeft een rechthoekig grondplan. Het heeft aan de voorzijde slechts één bouwlaag met topgevel, omdat het magazijn gebouwd is tegen het zuidelijke talud van de dijk. Dit terwijl het pand aan de achterzijde wel twee bouwlagen heeft onder een zadeldak met overstek. Het dak is bedekt met oudhollandse gesmoorde pannen. De topgevels zijn aan beide zijden voorzien van windveren.

Andere bestemming

In de loop van de twintigste eeuw verloren de magazijnen hun functie. Voor zover ze niet gesloopt werden, kregen ze een publieke functie. Dit magazijn doet nu dienst als onderkomen voor de Stichting "Het Dijkmagazijn'', Centrum voor Natuur- en Milieueducatie en Vrijwillig landschapsbeheer. De Stichting richt zich op de natuur-en milieueducatie met name ook voor scholen. Ze organiseert wandeltochten, lezingen en workshops op het terrein van natuur en milieu.