Deze opvallende, beeldbepalende T-boerderij met een middenlangsdeel bij de ingang van Afferden heeft een eenvoudige, harmonische architectuur. Het fraaie, smalle voorhuis staat als uitzondering haaks op de rijrichting van de Koningstraat. Alle andere grote monumentale panden in de directe omgeving zijn met de voorzijde naar deze weg gekeerd. Door zijn ligging wordt het pand in de volksmond ook "De Punt" genoemd.

T-boerderij Afferden, De Punt. Fotografie Hans Barten

Symmetrie

De voorgevel van de boerderij is bij nauwkeurige beschouwing niet symmetrisch. Het gedeelte rechts van de voordeur is groter dan het linkerdeel en de vier vensters, twee links, twee rechts, met luiken, zijn even groot, maar de twee rechts staan verder uit elkaar. De voordeur wordt omlijst door een brede houten betimmering met kroonlijst. De voorgevel is verder voorzien van stucwerk, met op de hoeken schijnpilasters als grote, verspringende blokken.

Gevels

De voorhuiszijgevel aan de straatzijde is een tuitgevel met vlechtwerk en zichtbaar dichtgemetselde vensteropeningen. Het met riet gedekte schilddak heeft aan de andere zijgevel een wolfseind met hoekschoorsteen. De zolderverdieping heeft vijf vensters precies boven de vier benedenvensters en de voordeur, dus eveneens met ongelijke tussenstukken. De achtergevel is gemoderniseerd, maar de bogen van de vroegere deeldeuren en zijramen zijn nog herkenbaar in het metselwerk. In 2010 wordt de deel verbouwd en het voorhuis gerestaureerd.

Schuurkerk

Aan de overkant van de weg stond van 1710 tot 1833 de schuurkerk van de parochie Afferden-Deest en van 1833 tot 1890 een Waterstaatskerk. Het is dan ook begrijpelijk dat vroeger in het voorhuis een café was gevestigd. In het monument zit een met ranken versierde draagbalk uit de vroegere schuurkerk.

Het monument is niet voor publiek toegankelijk.