Dit monument is een kleine hallehuisboerderij met een middenlangsdeel. Het heeft een zadeldak met wolfseinden. Het dak is boven met riet gedekt en beneden met muldenpannen.

De tabaksboerderij. © Hans Barten

De gevels

De voorgevel heeft vensters met gemoderniseerde ramen. Links van de voordeur bevindt zich een opkamer met daaronder een kelder. Daarom zit hier een kleiner venster (het kelderraam zit in de linker zijgevel). De voorgevel is afgewerkt met een grijze plint. De zaadzolder (hier kon men vroeger goederen droog bewaren) is voorzien van twee kleine vensters met vierruits ramen. De zijgevels en de achtergevel zijn geheel vernieuwd.

Tabaksschuur

Rechts achter de boerderij staat een eenvoudige hallehuisschuur met ankerbalkgebinten uit dezelfde bouwperiode. In de tijd van de bloeiende tabakscultuur in de streek werd de schuur gebruikt voor het drogen van tabak. De schuur is voorzien van een zadeldak met afgewolfde topjes. Het dak is met riet, rode Hollandse pannen en golfplaten gedekt. De wanden zijn gepotdekseld op een ondergedeelte dat is uitgevoerd in baksteen.

Vijf Akkers

De voormalige boerderij ligt in de hoek van het perceel met de naam “Vijf Akkers”. De voorgevel ligt aan de kweldam, die van de nabijgelegen dijk om de vier westelijk gelegen waaien liep en weer op de dijk uitkwam. (Waaien ontstaan op de plek van een dijkdoorbraak door de kracht van het binnenstromende rivierwater). De kweldam is in de jaren zeventig van de vorige eeuw door de bewoners helaas afgesloten. Hiermee verdween een voetpad en kwam een einde aan een eeuwenoud recht van overpad. Sindsdien ligt de ingang van dit pand aan de Molendam. Een oprijlaan kwam in de plaats van de oude pruimen- en perenbogerd. Hierdoor ontstond de merkwaardige situatie dat de huisnummering in feite niet meer klopt en tot verwarring leidt. Nummer 20 ligt nu naast nummer 16 en vóór nummer 18.

Boerderij en schuur liggen niet aan de openbare weg en zijn alleen op afstand te zien.