Voormalige Hervormde Kerk Altforst vanaf de zuidzijde. Foto: Gerard Kouwenberg, 2014

Aan de Kerkstraat nr.21 in Altforst staat het sinds 1970 buiten gebruik gestelde kerkgebouw van de Nederlands Hervormde Kringgemeente. Een driezijdig gesloten zaalgebouw met klokkentorentje op de oostgevel. Het grotendeels uit 1824 daterend gebouw is opgetrokken met gebruikmaking van enig oud muurwerk, dat deel heeft uitgemaakt van het koor van de verdwenen middeleeuwse rooms-katholieke parochiekerk die op dezelfde plaats heeft gestaan. Het gebouw is inwendig geheel gepleisterd met uitzondering van de in Waalsteen uitgevoerde voorgevel aan de Kerkstraat.

De kerkelijke gemeente (kerspel) Altforst wordt in de schriftelijke bronnen voor het eerst genoemd in de tweede helft van de 13de eeuw. De proost van het Domkapittel in Xanten en de hertog van Gelre waren beurtelings om de maand kerkheer van de toen rooms-katholieke parochiekerk, die was toegewijd aan de heilige Bartholomeus.

Testament van Henricus

In 1563 vestigde pastoor Henricus de Wijse voor zichzelf bij testament een jaargetijde (jaarlijkse gedachtenisdienst) met een officie der overledenen, waarbij negen waskaarsen en twee flambouwen moesten worden ontstoken. Verder bepaalde hij dat de kerkmeesters jaarlijks in de Advent en de Vasten een ton haring moesten uitdelen. Bovendien vermaakte hij aan de kerk een zilveren beker voor het uitdelen van de ablutiewijn na het communiceren op hoogtijdagen. Verschillende kerksieraden en misgewaden zouden bij de komst van de eerste Hervormde predikant kort na 1609 in veiligheid zijn gebracht. Over de lotgevallen van het kerkgebouw na de Hervorming is weinig bekend.

Samensteller tekst: Toon Banken.

Bron van de tekst: A.G. Schulte, Het Land van Maas en Waal, Monumenten van geschiedenis en kunst, Den Haag/Zeist, 1986.

Voormalige Hervormde Kerk Altforst