Moesten we in de Hogestraat op nummer 17 bang zijn voor de tandarts, op nummer 24 is het de dokter die ons tegemoet trad. De blokkendoosachtige aanbouw aan de linkerzijde van dit vrijstaande herenhuis herinnert nog aan het gebruik als dokterspraktijk.

De rijk gedecoreerde woning. © Hans Barten
De dokterswoning vanaf de overkant. © Hans Barten

Dokter

Eerst praktiseerde hier dokter Hoho. In de tweede helft van de vorige eeuw was hier de beroemde dokter Wasmann actief. Een anekdote: de dokter wordt weggeroepen voor een spoedgeval tijdens het spreekuur. De motor van de auto weigert. Dokter Wasmann roept enkele heren uit de wachtkamer om de auto aan te duwen. Als dank voor geleverde diensten voegt hij ze toe dat ze wel naar huis kunnen, want zo te merken mankeren ze niets…

Decoratie

Doordat er voor dit pand veel ruimte is in de vorm van trottoir en tuin, is het goed te bekijken. Meteen springen de rode bakstenen lateien boven de ramen in het oog. Het gedeeltelijk platte dak heeft roodgeglazuurde Tuile-du-Nordpannen. Opvallend zijn de klimmende (oplopende) dakkapellen met draairamen. Rondom worden de gevels afgesloten door een uitstekende bakgoot op klossen. Het kan hier niet op: grauwe bakstenen gevels met heldergele banden, een topgevel in witgeglazuurde steen met vakwerkachtig gele banden en windveren met Jugendstil-achtige bekroning. Voor het huis staat een fraai smeedijzeren hek met eveneens Jugendstil-achtige vormen. Hoewel het pand hier en daar werd aangepast, is het toch een gaaf geheel gebleven.

Het huis is nu in gebruik als woning en is niet vrij te bezoeken.