Vanaf de Heersweg is de vrijstaande, blokvormige villa Delenoord goed te zien. De naam verwijst naar de adellijke familie Van Delen die het erachter gelegen kasteel Druten bewoonde. De villa heeft een kelder, begane grond en verdieping en is voorzien van een schilddak met hoekschoorstenen en Hollandse pannen.

Villa Delenoord. © Hans Barten
Voortuin met beukenhagen. © Hans Barten

Gevels

De gevels hebben hoekpilasters (iets vooruitspringende muurpijlers in steen of hout) en worden rondom afgesloten door een kroonlijst. Ter hoogte van de verdiepingvloer is een wit gestucte kordonlijst. De symmetrische voorgevel, vijf vensterassen breed, heeft een iets vooruitstekende middenpartij met een mooi gedetailleerde vleugeldeur (dit is een dubbele deur waarvan de helften met een naald aan elkaar zitten, dus zonder middenstijl) en een gemetselde stoep.

Vensters

De rechtsafgesloten vensters hebben afgesloten hoeken met hanenkammen (staande waaierende stenen boven het raam) en waren aanvankelijk allen voorzien van zesruits schuiframen. Boven de eenvoudige kroonlijst aan de voorzijde zijn drie niet-oorspronkelijke dakkapellen. De moderne lage achterbouw is later tegen de villa aangebouwd.

Havermans

Voor het huis is een fraaie tuin met beukenheggen. Op 4 januari 1969 wordt Mr. A.J.E. Havermans tot burgemeester geïnstalleerd. Hij gaat wonen in de adellijke hoeve en laat het pand restaureren, waarbij alleen het voorhuis behouden blijft.

Kasteel

Delenoord is ook nu nog als woning in gebruik. Het is alleen te bezichtigen vanaf de Heersweg of het ernaast gelegen grasveldje met kasteelpaadje. De evenwichtige en harmonische architectuur, de ligging en de restanten van het oude kasteel van Druten (erachter via Stevenspad te bereiken) maken dit huis tot een interessant monument.

Villa Delenoord