Op zondag 17 september 1944 vinden in Overasselt en Nederasselt een van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. In de weilanden ten noorden van beide kerkdorpen landde toen het 504de Parachutisten Infanterie Regiment.

Een vliegtuig van de luchtlandingsoperatie
Vrijheid valt uit de lucht
Liberation Route Europe logo

Het regiment was onderdeel van de 82ste Luchtlandingsdivisie die op die dag tussen Eindhoven en Arnhem naar beneden kwam ten behoeve van Operation Market Garden. Generaal James M. Gavin en zijn mannen hadden als taak de heuvels bij Groesbeek te veroveren en daarbij de bruggen over de Maas, de Waal en het Maas-Waalkanaal veilig te stellen.

De frontlinie

In de dagen na 17 september landden er vele Waco-gliders in en om Overasselt en Nederasselt en in de omgeving van Groesbeek, omdat er duizenden manschappen moesten worden voorzien van materieel en goederen. De opmars van de geallieerden is hier in deze omgeving zeker niet zonder slag of stoot voorbij gegaan. Wekenlang bevond dit gebied zich in de frontlinie. Toen eenmaal de Britse tanks van het 30ste Legercorps de Maas over waren en door de straten van Nederasselt en Overasselt reden, wist menigeen dat de bevrijding van Nederland op komst was. Dat voor de mensen boven de rivieren eerst nog een lange Hongerwinter zou volgen, wist toen echter nog niemand.

Alle teksten en audiofragmenten zijn geproduceerd door de Liberation Route Europe.

In samenwerking met: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'.

Vrijheid valt uit de lucht in Nederasselt