In 1758 werden de rechtbanken van Wamel en Bergharen samengevoegd tot één rechtbank in Druten. Hiervoor moest een pand gekocht worden. Juffrouw Anna Maria van Wanrooy had een mooie plaats met bakhuis, schuur, moestuin en bogerd. Het werd voor 3.650 guldens gekocht om de rechtbank een plek te geven. Dit werd het Ambtshuis.

Het Ambtshuis. Foto Hans Barten
Het Ambtshuis. Foto Hans Barten

Bouwstructuur

Het Ambtshuis is wellicht het meest bepalende gebouw in de gemeente Druten. Het is een rechthoekig gepleisterd bouwwerk ter breedte van zeven vensterassen en dateert waarschijnlijk uit de zestiende eeuw. Het is in 1758 ingrijpend verbouwd bij de inrichting tot Ambtshuis en voor de tweede keer omstreeks 1840. De lage begane grond is verlicht door boogvensters. De bel-etage (het gedeelte boven de kelderlaag) heeft hoge rechthoekige vensters met 8-ruits schuiframen. In 1920 is een nieuw dak aangebracht. Het raam met ijzeren balkonhek draagt een hoofdgestel op Empireconsoles. De kroonlijst op klossen, boven de middenrisaliet (vooruitspringend gedeelte in de muur) is driehoekig verhoogd om een halfrond venster.

Maas en Waal

Van de interieurdecoratie is een in stuc uitgevoerde beeldengroep overgebleven. De beeldengroep stelt de allegorische figuren van Maas en Waal voor: een pilaar met een man en een vrouw, met tussen hen in twee kruiken met vloeistof die leegstromen. Op de zuil staat een met bladkransen omlijst opschrift: "Inter Amnes Tuta" (tussen de stromen veilig). Maker van de beeldengroep is de in Oostenrijk geboren J.M. Rieff (1764-1855). Hij was een rondreizende stucwerker die ook in Het Witte Huis tegenover de Ewalden kerk prachtig stucwerk heeft vervaardigd. Het beviel hem goed in Druten: hij bleef er, werd kerkmeester en stierf er ook.