Dit monument is een verbouwd voormalig boerderijtje. Het heeft zowel binnen als buiten nog oorspronkelijke elementen en was ooit een eenvoudige vrijliggende hallehuisboerderij met middenlangsdeel.

Boerderij aan de Van Heemstraweg. © Hans Barten

Kenmerken

Het zadeldak van het boerderijtje heeft afgewolfde toppen en is boven de vroegere deel gedekt met riet en boven de zijbeuken met gesmoorde Hollandse pannen en rode verbeterde Hollandse pannen.
De naar de Van Heemstraweg gekeerde bakstenen voorgevel met vensters is afgesloten met een grijs geschilderde latei. De gevel heeft nog de oorspronkelijke schuiframen en luiken en een grijs gesmeerde
cementplint. De witgepleisterde achtergevel is gedeeltelijk gemoderniseerd, maar heeft nog wel een oorspronkelijk hooiluik.

Nije Weg

De Van Heemstraweg, door velen nog steeds de “nije weg” genoemd, is aangelegd in 1935. Oorspronkelijk lag het pand met nog een paar andere woningen ver van de dorpskom – met vrij uitzicht naar de dijk en vrij van verkeer – aan het nog steeds doodlopende zijstraatje van de Klapstraat naar het Hoge Veld. Nu ligt dit straatje tegen de achtergevel. Het pand kreeg door de Van Heemstraweg niet alleen een nieuw adres, maar ook een heel wat minder rustige ligging.

Het monument is niet vrij toegankelijk