De nu niet meer bewoonde voormalige boerderij ligt op het uiteinde van een verhoging in het landschap. De verhoging is een stroomrug die tienduizenden jaren geleden in het tijdperk Pleistoceen is ontstaan door opwaaiing en aanslibbing van rivierzand. Op deze verhoging, Het Hoog, is Afferden ontstaan.

Boerderij aan de Oude Weisestraat. © Hans Barten
De boerderij. © Hans Barten

Voorhuis

Het monument is een boerderij van het hallehuistype met een middenlangsdeel. Het voorhuis is naar één zijde uitgebouwd (krukhuis) en bestaat uit een begane grond en zolderverdieping, voorzien van een met riet gedekt schilddak. In de voorgevel zijn vensters met hanenkammen die voorzien waren van schuiframen. De zijgevels zijn nog gedeeltelijk oorspronkelijk met mestdeurtjes, met erboven halfronde bogen.

Tweede boerderij

De achtergevel heeft een afwijkende kleur baksteen en is voorzien van deeldeuren met zijraampjes, staldeuren en een hooiluik. Vooral de eenvoudige maar harmonische architectuur maakt deze voormalige boerderij tot een waardevol monument. De naastgelegen nieuwbouwwoning is gebouwd op de plaats van een helaas gesloopte tweede monumentale boerderij. Opvallend bij de twee boerderijen waren de hooibergen aan de straatzijde.

Paadje

Tussen beide boerderijen loopt een eeuwenoud kerkepaadje naar de voormalige kerk op Het Hoog. Gelukkig heeft dit paadje, in tegenstelling tot vrijwel alle andere kerkepaadjes van het dorp, zich ondanks herinrichtingen en ruilverkaveling kunnen handhaven. Het paadje heeft nog steeds een openbaar karakter.

De boerderij staat al heel wat jaren leeg en is eigendom van de familie die ook de genoemde naastgelegen nieuwbouwwoning bezit. Het monument is niet toegankelijk.