Het monument ligt aan het eind van de doodlopende Distelbergsestraat. Het voorhuis staat dwars op en het voormalige bedrijfsgedeelte evenwijdig aan deze weg. Boerderij Distelberg was een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgeplaatst voorhuis (T-huis).

Boerderij Distelberg. Fotografie Hans Barten

Voorgevel

Het voorhuis met zolderverdieping heeft een met riet gedekt schilddak met aan weerszijden een schoorsteen. De voorgevel is symmetrisch met vensters met hanenkammen en gemoderniseerde ramen op de begane grond. Rechts van de voordeur bevinden zich twee kelderramen. De zolderverdieping heeft nog de oorspronkelijke ramen.

Moderne elementen

Het vroegere bedrijfsgedeelte heeft een zadeldak met wolfseind en een bedekking van riet en pannen. Het bedrijfsgedeelte is verbouwd tot woongedeelte, waarbij voor modern wooncomfort in de nog originele bouwvorm moderne elementen zijn opgenomen. Door de garage aan de voorzijde komt de harmonische architectuur minder tot zijn recht.

Bergen

Afferden heeft sinds heuglijke tijden naast het oude dorpscentrum Het Hoog nog drie "bergen" die al vóór de bedijking van de rivieren werden bewoond: de Ringelenberg waar nu het dorpshuis staat, de Gelenberg waar de Drutense sportvelden op het grondgebied van Afferden liggen en de Distelberg waar deze boerderij staat. Op oude kaarten wordt de plaats van de boerderij ook Dystelberg genoemd. De dorpsbevolking spreekt van Desselbèrg.

De huidige particuliere woning is niet te bezichtigen.