Dit monument is een enigszins blokvormig woonhuis met achterhuis. Het bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en is voorzien van een schilddak met hoekschoorstenen. Het dak is gedekt met gesmoorde muldenpannen.

De wingerd die grotendeels verwijderd is. © Hans Barten
Boerderij Drie Akkers, voorheen Fruitlust. © Hans Barten

Wingerd

Sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw was het pand geheel begroeid met wingerd, waardoor het zeker vanaf de Waalbandijk een opvallend gebouw was. Bij een verbouwing in 2008 is deze begroeiing grotendeels verwijderd.

Portiek

In de bakstenen voorgevel zijn vensters te zien met T-­vormige schuiframen die op de begane grond opgeklampte luiken hebben. In de as van deze symmetrische voorgevel bevindt zich een witgeverfd portiek met een zware deur met bovenlicht. Boven dit portiek is een klein balkonnetje met balusters en openslaande deuren.

Namen

Het van oorsprong als herenhuis gebouwde pand werd door de grootvader van de beide eigenaren in 1922 gekocht. Hij gaf het de naam “Huize Fruitlust”, naar de in dat jaar aangelegde boomgaard.
Het perceel van het nog steeds bestaande fruitteeltbedrijf draagt echter van oorsprong de naam “Drie Akkers”. Oorspronkelijk had het gebouw een plat, schuin aflopend dak, wat nog aan de zijkant te zien is aan de afgesmeerde rand. Het dak was afgedekt met zink, waardoor het in het dorp de bijnaam “Doodskist” kreeg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen zink een kostbaar metaal was, werd het van het dak gehaald en verkocht. Het plat dak werd vervangen door de huidige kap.

Woning

Het monument wordt tegenwoordig bewoond door twee gezinnen en is niet vrij toegankelijk. In feite is het een twee-onder-een-kap-woning van twee broers. Met name de harmonische architectuur en de ligging maakt dit pand tot een waardevol monument.