Dit meer dan manshoge kunstwerk bestaat uit een ruimte van twee schuin weglopende zijwanden en een derde tussenwand, waarin zich een groot raam met middenstijl bevindt. Een vierde wand ontbreekt, waardoor het kunstwerk op een losstaande erker van een gebouw lijkt.

De Uitbouw van Cor Litjens. Fotografie Hans Barten
De Uitbouw. Fotografie Hans Barten

De middenstijl van het raam is kunstig bewerkt en waaiert aan de bovenzijde uit naar de zijkanten. Staand in "De Uitbouw" met de rug naar de woonwijk heb je een schitterend uitzicht over de velden. Het kunstwerk is als het ware de uitbouw van het dorp. Het is geplaatst bij de afronding van het erachter gelegen woningbouwproject "'t Kempke" en werd gefinancierd door bij het project betrokken aannemers. Hun namen zijn op een plaquette vermeld.

Cor Litjens (1956) woont en werkt in gemeente Druten in het kerkdorp Deest. Hij werd bij dit kunstwerk geïnspireerd door de gekozen locatie: de duidelijke grens van de dorpskom van Afferden. De kunstwerken "Entree" in Horssen ter herinnering aan burgemeester Luske en "Hoog Water" in de hal van het Gemeentehuis zijn ook van zijn hand.