In 1599, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, bouwden de Spanjaarden ten westen van Heerewaarden Fort Sint Andries (ook wel 'Oud' Fort St. Andries genoemd). Het fort is vernoemd naar de waarnemend landvoogd gouverneur Kardinaal Andreas van Oostenrijk.

De huidige staat van het Fort (Bron: Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, foto: Bezoekerscentrum De Grote Rivieren)

Fort Sint Andries had vijf bolwerken, genaamd: Oostenrijk, Aragon, Bourgondië, Sassen en Velasco. Fort Sint Andries was het grootste militaire bouwwerk van de Spanjaarden in ons land.

Hans Hankert

Hoe belangrijk het fort was blijkt wel uit de naam die de Hollanders het gaven: ze noemden het 'Sleutel tot Holland'. De bouw van het fort stond onder leiding van ingenieur Hans Hankert, een "overloper" die kort tevoren nog in Staatse dienst was. Op het fort bevonden zich onder andere een brouwerij, een bakkerij, een molen en een kapel. Hankert zou zijn verdiende straf voor het verraad niet ontgaan. Tijdens vijandelijke beschietingen bij de bouw verloor hij zijn linkerbeen, wat hem echter niet verhinderde om twee maanden later alweer op de bouw aanwezig te zijn.

De Fransen

In 1600 kwam het fort in Staatse (Nederlandse) handen. In 1672 kwam het fort in bezit van de Fransen, die het bij hun vertrek in brand staken. In 1781 kwam het vanwege zware ijsgang op de Waal bijna twee meter onder water te staan. In 1794 namen de Fransen opnieuw tijdelijk bezit van het fort, waarna zij het voor de tweede keer in brand staken.

Nieuw Fort Sint Andries

In 1815 werd bij Koninklijk Besluit besloten het fort, dat ondertussen in zeer slechte staat verkeerde, af te breken. Vanwege het belang voor de verdediging van de Noordelijke Nederlanden, ging men over tot de bouw van een nieuw fort, iets ten westen van het oude gelegen. Van 1856 tot en met 1859 werd het middenstuk vervangen door een ovaal gebouw met twee verdiepingen. Daarna is er weinig meer aan het Fort veranderd. Tegenwoordig ligt Bezoekerscentrum De Grote Rivieren midden in het natuurontwikkelingsgebied Fort Sint Andries.

De informatie over het Fort Sint Andries is mede mogelijk gemaakt door het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren te Heerewaarden.