Brouwers Hofstad is de naam van een boerderij aan de Leegstraat te Winssen. Aan het sieranker tussen de ramen van de opkamer kunnen we zien hoe oud die is: 1691. Het jaartal op de voorgevel komt namelijk een getal tekort.

Brouwers Hofstad Winssen
Brouwers Hofstad met bijgebouwen
Toegangspoort Brouwers Hofstad Winssen

Het hele complex is oorspronkelijk omgracht geweest. Het woonhuis staat haaks op de deel- en stalpartij. De op deze wijze gebouwde boerderijen worden 'krukhuizen' genoemd. Van belang is de fraai gezwenkte topgevel aan de straatzijde. Het woongedeelte is aan de rechterkant geheel onderkelderd. De dubbele kelder is overkluisd met tongewelven. De vloer van de opkamer boven de kelder bestaat nog steeds uit de originele rode plavuizen. De zesruit-ramen van het woongedeelte zijn uit de negentiende eeuw. De luiken zijn helaas verdwenen. De stal- en deelpartij zijn niet zo oud als het woonhuis. Dit is te zien aan het gebruikte baksteen. De hele boerderij is bedekt met riet, behalve de onderste dakdelen van de stallen. Deze zijn bedekt met pannen.

Bewoners

Deze statige boerderij moet van het begin af aan in bezit zijn geweest van aanzienlijke personen. Een van de bewoners was Sander de Jong, een bekend man in Winssen en omgeving. Andere belangrijke bewoners waren de Verheyens. Lang is er in boerderij een brouwerij gevestigd geweest. De naam van de boerderij is daaraan ontleend.