Het voormalige klooster van de zusters Jezus, Maria en Joseph werd in 1898 ontworpen door de Tilburgse architect Henri van den Abeelen. Het kerkbestuur van de H.H. Ewaldenkerk gaf daartoe opdracht. Het onderwijs aan katholieke meisjes stond daarbij voorop. Het klooster is gebouwd op de plaats waar de Kasteellaan van het voormalige kasteel, dat lag ten westen van het huidige centrum, uitkwam op de Hogestraat.

Het voormalige klooster van de zusters Jezus, Maria en Joseph © Hans Barten

Anker

De huidige naam van het gebouw komt van het scheepsanker dat voor het complex is geplaatst. De bejaardenbond had in het complex een etage als soos in gebruik. Scheepswerf Janssen uit Druten gaf de club een anker, zodat de leden na hun werkzame leven hier 'voor anker konden gaan'.

Beelden

Het monument bestaat uit een souterrain, begane grond, verdieping en kap met een plat. Er liggen Maasleien op het dak en er zijn ook vier fraai afgewerkte dakkapellen te zien. In een torenachtige versiering zien we drie nissen. Een ervan wordt gevuld met een beeld van Jacobus Major (Jacobus de Meerdere), terwijl je Jezus, Maria en Joseph zou verwachten. Reden is dat het gebouw een gesticht voor oude mannen werd met de naam Sint Jacobus, toen de zusters van de orde Jezus, Maria en Joseph het onderwijs aan meisjes in een nieuw schoolgebouw voortzetten.

Vandaag de dag is het gebouw een soort bedrijfsverzamelgebouw geworden. Zelf het monument betreden is niet mogelijk.