Molen De Haag in 2007. Bron: wikimedia
Molen van Beuningen 1930 tekening in bezit van Rijksdienst voor de Monumenten Zorg. Bron: RCE
Molen bij molenstraat nr 54M Beuningen Bron RCE

Deze oude standerdmolen is gebouwd in 1704. Van de eigenaren is vooral de familie Van de Pol bekend die van 1825 tot 1980 de molen in bedrijf hadden. In 1980 verkochten ze de molen aan de gemeente. Jaren werd er niks mee gedaan. Tot in 1994, in dat jaar werd de molen twaalf meter verplaatst naar een nieuwe molenberg.

De molen werd grondig gerestaureerd en wordt nu gerund door een enthousiast molenteam. Er wordt gemalen en het meel is te koop. Het aanpalende molenhuis was vroeger een bakkerij. Nu is het een centrum met een theater waar allerlei activiteiten op sociaal-cultureel gebied plaats vinden.

Standerdmolen

De standerd- of standaardmolen is het oudste type molen dat we in de Nederlanden kennen. In Vlaanderen is een voorganger ervan bekend uit 1040. In Limburg noemen ze deze molen heel treffend kastmolen. Want de kast is letterlijk dat waar het om draait. Het is een houten kast die draait op een staak of stam van 60-80 cm. Het is daarop enigszins naar achteren geplaatst, waardoor ruimte ontstaat voor de zakken meel. Daarmee kan de molen in evenwicht worden gehouden. Belangrijk is de staart aan de achterzijde, die de molen houvast biedt. De Beuningse molen heeft roeden van 22,5 meter, met zeilen.