Deze 4,60 meter hoge plant van de toentertijd in de gemeente Druten (de Engelhof in Afferden) wonende en werkende Adelheid & Huub Kortekaas, is vervaardigd van Cortenstaal. Deze staallegering heeft als eigenschap dat de roestlaag op het oppervlak verdere roestvorming tegenhoudt. Plant maakt deel uit van een serie van drie monumentale beelden van de hand van deze kunstenaars. De andere twee staan in Lyon in Frankrijk en in het Arboretum in Wageningen. Ook in Wijchen en Eindhoven staan vergelijkbare “potplanten”.

Plant © Kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas. Foto: Hans Barten

Kortekaas

Huub is de zoon van een tuinder en Adelheid is tuinarchitect. Dit verklaart grotendeels hun  voorliefde voor de planten als kunstwerk. Naar eigen zeggen zijn planten voor hen een symbool van het verlangen van de mens om zich te ontplooien en te worden tot wat hij in diepste wezen is. In Druten staan nog twee werken van het duo: “Trifolium” op het bedrijventerrein Westerhout en “Vogel”bij Lievendaal. In 2008 reikte de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de eerste Human Rights Defender Tulp uit aan de Congolese Masika Bahimba. Het beeldje van deze jaarlijks uit te reiken onderscheiding is van de hand van het kunstenaarsduo Kortekaas.

Anima Mundi

Het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas woont en werkt sinds 1978 in het nabijgelegen Winssen. Sinds 2008 zijn zij bezig met de voorbereidingen voor het plaatsen van het kunstwerk Anima Mundi – letterlijk vertaald Ziel van de Wereld – op de dijk in Winssen. Dit kunstwerk zal bestaan uit twee poorten die toegang geven tot een galerij van monumentale zetels. Uiteindelijk komt het in 2023 op het terrein van de beeldentuin De Tempelhof.