Dit monument is een vrijstaand transformatorhuisje van de P.G.E.M. (Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij). Deze naam staat bij vergelijkbare huisjes meestal op een P.G.E.M.tegeltableau, maar datontbreekt hier. Het transformatorhuisje is ontworpen door Gerrit Versteeg in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het staat op een rechthoekige plattegrond en is afgedekt met een ver uitstekend plat dak.

Transformatorhuisje aan de Hooistraat. © Hans Barten

Baksteenranden

De gevels van het huisje hebben dubbele ingemetselde mangaankleurige baksteenranden, waartussen lichtopeningen met glazen bouwstenen zitten. Boven deze baksteenranden bevindt zich een breed fries van oranje tegels, afgewisseld door ingemetselde horizontale randen van een dunne, gele steen. De plinten zijn gemaakt van donker mangaansteen. Aan de zijde van de Hooistraat en de Ambtshuisstraat zit een opgeklampte deur met het oorspronkelijke beslag.

Herinnering elektrificatie

Het transformatorhuisje is nog in gebruik. Het wordt van de openbare weg gescheiden door een bakstenen muur met kolommetjes, waartussen hekwerken zijn geplaatst. Het monument is vooral van betekenis voor de geschiedenis van handel, verkeer en nijverheid/industrie. Het is een representatief voorbeeld van een van de allereerste transformatorhuisjes in Druten. Cultuurhistorisch gezien herinnert het gebouw aan de elektrificatie van de gemeente Druten. Sinds 2001 is dit gebouw opgenomen op de rijksmonumentenlijst.