In september 1890 verkocht veerman J. Herts het oude veerhuis, de halve pont, een zeilboot en drie roeiboten voor 3.000 gulden aan de gemeente. Oorspronkelijk was het de bedoeling het huis te sparen als woonhuis voor de knecht. Maar dat ging niet door, want op de plek kwam de uitrit voor de nieuw te bouwen schuur/magazijn voor de opslag van hulpmateriaal van de veerpont.

Het veerhuis bij het Drutense veer. Foto Hans Barten

Nieuw veerhuis

De Nijmeegse architect Zeegers stuurde de ontwerpen voor een nieuw veerhuis, schuur en terp in december 1890 naar de gemeente. De gemeente had geen middelen en de provincie moest bijspringen om het complex betaald te krijgen. In 1892 was het klaar. Uit de archieven blijkt dat er een urinoir van smeedijzer in de bouwprijs was opgenomen. Blijkbaar werd er alleen aan de mannelijke wachtenden op de veerpont 'Op hoop van zegen' gedacht. Boven de deur hing een smeedijzeren uithangbord met de tekst "Café 't Veerhuis".

Kantoor

Het veerhuis is blokvormig en voorzien van een geknikt, tentvormig dak. Wel even iets terug gaan staan, anders is dat niet te zien. Dan valt ook op dat het voorhuis is voorzien van een topgevel, die is bekroond met een groot smeedijzeren ornament. Tegenwoordig is het pand in gebruik als kantoor. Ook de schuur is in 2009 op ingrijpende wijze verbouwd tot kantoorruimte voor de Wijgula rederij. Het veerhuis is niet toegankelijk voor publiek.