Het monument is een chalet-achtig woonhuis met een onderkelderde begane grond, een zolderverdieping en een ver overstekend zadeldak. Het dak wordt rondom ondersteund door korbeelstellen, fraai bewerkte uitstekende uiteinden van balken met ondersteuning, en afgewerkt met geprofileerde windveren. In de dakvlakken is aan beide zijden een staande dakkapel met steekkap geplaatst. Het zadeldak is gedekt met rode muldenpannen. Op de nok staat een klein dakruitertje met klok.

De chalet-achtige Villa Horssen. Foto Hans Barten

Vensters en bogen

De bakstenen gevels worden verlevendigd door donker gekleurde banden metselwerk, waarin de onderdorpels en de segmentbogen van de vensters zijn opgenomen. Aan de naar de Rijdt gekeerde kopgevel is een houten serre gebouwd - onder een flauw hellend lessenaarsdak met rode muldenpannen. Rondom op de begane grond en in de topgevels bevinden zich rechthoekige vensters, afgedekt door een segmentboog en voorzien van schuiframen. De deurkozijnen in de gevels zijn afgedekt door een segmentboog, voorzien van een bovenlicht en van dubbele deuren. Voor elke deur zit een stoepje met elk drie hardstenen treden. In de naar het Kerkpad gekeerde topgevel bevindt zich zowel op de begane grond als de zolderverdieping een rondvenster. Beide vensters zijn afgezet met een witgesausde rollaag.

Hertenkamp

Het pand is gebouwd op het perceel dat van oudsher Hertenkamp heet. Hoewel het huis erachter hierdoor al eeuwenlang deze naam draagt en de naam ook op de voorgevel van dat huis wordt vermeld, heeft men ook dit huis Hertenkamp genoemd. Deze naam staat op de stenen hekkenpalen van de toegangspoort vermeld. Het monument heeft een beeldbepalende ligging op de hoek van het Kerkpad en Rijdt.

De particuliere woning is alleen vanaf de openbare weg te bezichtigen.