Op 20 september 1566 richtte de hervormingsgezinde jonker Dirk van Batenburg vernielingen aan in de kerk. Een ooggetuige verklaarde: "dat alsoe die beelden gebroocken und die kercke van binnen gedestueert is".

Kerkpad. Fotografie Hans Barten

Wisselende functies

Uit de boeken moet blijken dat de kerk dateert van vóór 1400, hoewel er al een melding van een pastoor uit 1242 is. In de loop der eeuwen is er regelmatig gerepareerd aan de kerk, maar toen de plannen tot nieuwbouw definitief werden, verviel de kerk snel. Na de nodige reparaties werd het gebouw in 1937 als parochiehuis en ontspanningszaal in gebruik genomen. Met de komst van het dorpshuis werd deze functie overbodig. Na een bedrijf in kerkelijke antiquiteiten, komt er nu een andere bestemming.

Drie eeuwen

De toren is uit de veertiende eeuw en het koor uit de vijftiende eeuw, maar het schip is ondanks zijn oude indruk toch negentiende eeuws. In de toren hingen twee klokken. Een is door de Duitsers omgesmolten. De andere stamt uit 1658 en is gegoten door de broers Van Trier. Deze klok heeft een diameter van 105 centimeter en is fraai versierd. De kerk is wellicht op aanvraag te bezoeken.

Voormalige Katholieke kerk