Dit woonhuis werd gebouwd door de gemeentearchitect Joseph Spits, bekend van meerdere Jugendstilpanden aan de Kattenburg. Hij woonde zelf in dit pand. Dit gedeelte van de straat Kattenburg ademt de sfeer van de Jugendstil, een bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Kenmerken zijn frivoliteit in vorm en kleurige accenten. Kattenburg heette voorheen Lange Brouwerstraat.

De gevel met geglazuurde stenen. © Hans Barten
Het ontwerp van Joseph Spits. © Hans Barten

Glazuurwerk

Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag met kap en plat dak. De dakvlakken zijn gedekt met rode Tuile-du-Nord pannen. Opvallend is het gebrek aan symmetrie in de voorgevel: het rechter gedeelte lijkt naar achter geschoven te zijn. Alle gevels zijn opgetrokken in helder rode baksteen met groen geglazuurde bandjes en een ingemetselde plint in mangaansteen. De geglazuurde stenen zijn afkomstig van de fabriek van Dericks en Geldens uit Druten, een steen- en pannenfabriek die speciaal voor de bouw van de Ewaldenkerk was opgericht. Het glazuurwerk is ook aanwezig onder de bakgoten in de vorm van een ingemetselde rand, die wordt ondersteund door witgeglazuurde boogfriezen.

Nis

Als je goed kijkt, zie je hoog in de voorgevel een met geglazuurde steen omlijste nis. In de nis staat een aardewerken kop die is gemodelleerd naar de gelijkenis van Levi Hes, wijlen paaskoekenbakkerkoopman.
Het monument is niet vrij toegankelijk.