Dit voormalige boerderijtje in de voet van de binnenzijde van de Waalbandijk is volgens de jaartalankers gebouwd in 1740. De voorgevel is van oudsher wit en heeft vensters met luiken en zesruits schuiframen. Het rieten dak met pannen aan de onderzijde heeft aan de voor­ en achterzijde een rieten wolfseind.

Voorgevel dijkboerderij. © Hans Barten
Gevel met jaartalankers. © Hans Barten

Waalbandijk

Het dijkboerderijtje ligt evenwijdig aan de Waalbandijk. De dijk heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw door de aanleg van een nieuwe, meer rivierwaarts gelegen dijk haar oorspronkelijke functie verloren en is alleen nog van landschappelijke en historische waarde. Op geen enkel punt in het Land van Maas en Waal ligt de rivier zo ver verwijderd van de Waalbandijk als hier. Vroeger volgden Deestenaren op weg naar Druten dan ook niet deze omweg, maar een weg door de uiterwaarden langs de rivier, met onderweg zelfs een café bij de hoger gelegen steenfabriek.

Geen rivierdorp

In tegenstelling tot de buurdorpen is Afferden geen rivierdorp. De Afferdense uiterwaarden - de wèèrdes beslaan een vierde van de dorpsoppervlakte. De reden van deze situatie is dat de Waal in een ver verleden met een wijde bocht strak langs deze dijk stroomde. De rivier heeft zelf ooit de bocht afgesneden, waardoor de oude wijde waalbocht verzandde.

Dijkhelling

Tot in de tweede helft van de vorige eeuw had dit boerderijtje, waar een vijftal stuks vee konden worden gehouden, mede dankzij een in de zomer gepachte wei voor het vee op de wèèrdes én een gepachte dijkhelling voor het hooi, geen oprit naar de dijk, maar slechts een smal paadje. Hooi en voederbieten werden op de dijk gelost en belandden door de helling vanzelf beneden.

Het monument is niet voor publiek toegankelijk.