In het dorp Puiflijk is nog een laatste stuk kerkenpad te vinden. Deze is gelegen tussen de Houtsestraat en de Kerkstraat. De paden zijn ontstaan voor de bereikbaarheid van de vele tuinbouwachtige gronden. Op deze gronden werd vooral tabak en groente voor eigen gebruik verbouwd. De akkers werden met de hand bewerkt en de aan- en afvoer ging via de kerkenpaden.

Het laatste stukje kerkenpad
©Jan Reijnen  CC-BY-SA
bron: www.mijngelderland.nl

De naam kerkenpaden is ontstaan omdat het gebruikt werd als kortere wandeling naar de kerk. Ook schoolkinderen maakten veelal gebruik van deze paden om van school naar huis te gaan. De paden waren korter dan de reguliere wegen dus om van het ene naar het andere deel van het dorp te komen, namen de bewoners vaak de kerkenpaden.

In de zomeravonden waren de paden een gewild object voor een wandeling van meisjes en jongens. Ze gebruikten de paden om beter kennis met elkaar te maken en om te zoenen. En met de begroeiing van de heggen langs de randen van de akkers, was het een mooi beschut plekje voor ze.

Helaas zijn deze kerkenpaden voor het grootste deel verdwenen, mede door de verdwijning van intensieve teelten, schaalvergroting en mechanisatie. Het laatste stuk kerkenpad dreigde enige jaren geleden ook bijna ten onder te gaan aan goedbedoelde landvergroting door aanliggende eigenaren. Maar gelukkig is het stuk nog bewaard gebleven.

 

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk