Documentatiecentrum Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas bron website

W.H.A.M. staat voor Stichting Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas. Hieronder in het kort onze ontstaansgeschiedenis.

In de zeventiger jaren kende iedereen in Alphen Cornelis van de Wert. Hij was de man van het postkantoor, bestuurde vele verenigingen en zat lange tijd voor Alphen in de gemeenteraad. Daarnaast had hij een bijzondere hobby: hij verzamelde alles over zijn woonplaats Alphen: foto's, krantenartikelen, bidprentjes. Later filmde hij ook bijzondere gebeurtenissen.

Erfgoed Cornelis van de Wert

Veel mensen wisten van zijn verzamelwoede, maar weinig mensen hebben ooit de gelegenheid gehad iets van deze verzameling te zien. Toen Cornelis in 1991 overleed heeft zijn zus Lena zich over zijn spullen ontfermd. In 2005 kwamen wij als Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas in de gelegenheid dit materiaal te ordenen en te beschrijven, zodat het toegankelijk kon worden voor de groeiende groep van mensen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van ons dorp.

Veel tijd is besteed aan het aanvullen en documenteren van foto's. Door verbeterde technieken zijn wij in staat met hulp van (oud)dorpsgenoten de verzameling ook aanmerkelijk uit te breiden.

Een klein stukje van dit archief is terug te vinden op de website van de werkgroep. Er wordt continue gewerkt aan uitbreiding hiervan. Heeft u aanvullingen in de vorm van verhalen, documenten of materialen dan hopen wij dat u contact met ons op wil nemen. Het zijn de reacties die onze informatie compleet kunnen maken.

Zoekt u iets over Alphen neem dan ook gerust contact met ons op. We zullen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Stichting Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas